BlackBerry schrijft stevig af op nieuw toestel

Telefoonbouwer BlackBerry moet ruim negenhonderd miljoen dollar (bijna zevenhonderd miljoen euro) afschrijven op onverkochte toestellen van het Z10-model. Dat maakte het onlangs overgenomen bedrijf vrijdag bekend bij publicatie van de kwartaalcijfers.

BlackBerry verkocht in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 5,9 miljoen telefoons. Een deel daarvan was echter al in het eerste kwartaal verscheept en werd toen al in de verkoopcijfers opgenomen, meldt persbureau Bloomberg. De telefoonfabrikant verkocht vorig kwartaal effectief slechts 3,7 miljoen telefoons, het laagste aantal sinds de introductie van de iPhone zes jaar geleden.

De kwartaalomzet kelderde daardoor met 45 procent in vergelijking met een jaar geleden. De inkomsten van de telefoonfabrikant kwamen uit op 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). De omzetcijfers en het verlies komen overeen met de resultaten die het bedrijf maandag bij overname vervroegd bekendmaakte.

"We zijn uitermate teleurgesteld met onze operationele en financiële resultaten in dit kwartaal", aldus topman Thorsten Heins. Heins heeft er echter vertrouwen in dat BlackBerry na de aangekondigde maatregelen de stevige concurrentie en de hoge kosten van het bedrijf kan aanpakken. BlackBerry maakte vorige week bekend grofweg veertig procent van het personeel te ontslaan.

Hoewel de resultaten op het eerste gezicht desastreus lijken, reageren beleggers positief: de koers van het aandeel BlackBerry steeg voorbeurs ongeveer een procent. De omzet- en verliescijfers vallen namelijk mee in vergelijking met wat analisten hadden verwacht.

BlackBerry werd deze week overgenomen door het Canadese investeringsbedrijf Fairfax Financial. De investeerders betaalden 4,7 miljard dollar (3,5 miljard euro) voor de verlieslijdende telefoonbouwer. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders.