'Nairobi-verdachte' wil rectificatie Powned

Een 24-jarige Nederlander die in een uitzending van Powned werd genoemd als verdachte van de aanslag in het winkelcentrum in Nairobi, eist voor maandag rectificatie van de omroep. Dat melden zijn advocaten Oscar Hammerstein en Adi van Koningsveld vrijdag.

In de uitzending werd de Nederlander, die momenteel in Engeland werkt en woont, met foto's die van Facebook waren gehaald, neergezet als verdachte. Ook interviews met vrienden en klasgenoten van de Nederlander werden uitgezonden.

Volgens de raadslieden is er echter sprake van persoonswisseling en is de werkelijke verdachte een 38-jarige Brit. Die zou dezelfde namen hebben als de Nederlander, Mohamed Hussein Ahmed, maar in een andere volgorde.

De advocaten stellen nu dat Powned 'onrechtmatig heeft gehandeld' en 'een volstrekt onschuldige student gecriminaliseerd'. Ze willen voor maandag een rectificatie in een televisie-uitzending, anders spannen de advocaten een kort geding aan.

Tijdens de terreuractie in winkelcentrum Westgate, die zaterdag begon en vier dagen duurde, kwamen zeker 61 burgers en zes militairen of politieagenten om het leven. Ook vijf van de vermoedelijk twaalf tot vijftien terroristen werden gedood. De aanslag is opgeëist door de Somalische islamitische terreurorganisatie Al-Shabab.