Candy Crush-makers mogelijk naar beurs

Het Britse gamebedrijf achter het puzzelspel Candy Crush Saga gaat naar de beurs. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft King.com de aanvraag voor de beursgang ingediend bij de toezichthouder van de Amerikaanse beurs SEC. Het is niet bekend hoeveel het gamebedrijf wil ophalen. King.com heeft de beursgang niet bevestigd.

Bedrijven met een jaaromzet van minder dan een miljard dollar (750 miljoen euro) hoeven in de Verenigde Staten hun beursplannen niet openbaar te maken tot vlak voor de beursgang. Jaarlijks levert Candy Crush Saga zo'n 170 miljoen euro op. Daarnaast heeft King.com nog enkele andere Saga-spellen.

Het populaire puzzelspel, waarbij drie dezelfde snoepjes op een rij moeten worden geplaatst, wordt dagelijks zeshonderd miljoen keer gespeeld. Het bedrijf verdient geld doordat spelers extra zetten of snoepjes met superkrachten kunnen kopen.

Topman Riccard Zacconi gaf vorig jaar in een interview met The Telegraph aan hij een beursgang wenselijk acht. Hij zou een notering in de Verenigde Staten willen omdat daar 'een betere cultuur voor ondernemerschap in de technologiesector' is.

Mocht King.com daadwerkelijk naar de beurs gaan, dan moeten aandeelhouders wel overtuigd worden. King.com wordt gezien als de Britse versie van het Amerikaanse gamebedrijf Zynga, bekend van onder meer Farmville. Het aandeel Zynga is sinds eind 2011 zestig procent minder waard geworden. Volgens de krant worden de spellen van King.com twee keer zo vaak gespeeld als die van Zynga.