Aanhang stapt op bij afnemen zetel Berlusconi

Bijna alle senatoren van de partij van Silvio Berlusconi, de PDL, hebben gezworen ontslag te nemen als de ex-premier vanwege zijn veroordeling voor belastingontduiking uit het parlement wordt gezet. Als dat daadwerkelijk gebeurt, kan het een ernstige crisis in de fragiele vijf maanden oude regering van premier Enrico Letta veroorzaken.

Letta zei donderdag in New York dat hij zodra hij vrijdag terug is in Rome met president Giorgio Napolitano gaat praten over de stappen die moeten worden genomen om de 'vernedering' waar Italië doorheen gaat te boven te komen.

Volgens Renato Schifani, leider van Berlusconi's partij in de senaat, hebben 87 van 91 senatoren van de PDL hun ontslagbrief ingediend in afwachting van de stemming op 4 oktober. Op die dag beslist de senaat of Berlusconi's senaatszetel wordt afgenomen. Een wet uit 2012 verbiedt iedereen die tot meer dan twee jaar celstraf is veroordeeld om gedurende zes jaar een gekozen ambt uit te oefenen.

Eerder donderdag beschuldigde Napolitano leden van de partij van Berlusconi ervan het parlementaire systeem te ondermijnen. Hij zei dat er onnodig veel druk op hem wordt uitgeoefend om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.