Vrouwen willen baby eten

Joden, zo zeggen sommigen, lusten wel een baby'tje. Ook atheïsten en satanisten zouden graag hun tanden in sappig babyvlees zetten. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat dat inderdaad zo is. Maar het idee dat andere mensen nooit zin zouden hebben in een babybout, blijkt onzin.

Onderzoekers uit Dresden verzamelden de geur van twee dagen oude baby's en lieten dertig vrouwen, waaronder vijftien kersverse moeders, daaraan ruiken. Tijdens het ruiken maakten de onderzoekers hersenscans waarop ze hersenactiviteit konden zien. Bij alle vrouwen was er een duidelijke reactie te zien.

Maar de crux van het verhaal zit 'm in het hersengebied dat plots actief werd. Dat bleek het gebied te zijn dat beloning regelt. Het gebied wordt ook actief als men zin heeft om te eten of als men verslaafd is. Oftewel, de vrouwen reageerden op dezelfde manier op de geur van een baby als op de geur van een heerlijke maaltijd. Bij de moeders was het effect zelfs nog sterker.

Gelukkig voor de baby is het effect slechts van korte duur. Onderzoekers denken dat het een manier is om de moeder alert te maken op het kind, zodat het op tijd gevoed en beschermd wordt. Of het effect ook optreedt bij mannen is niet onderzocht.