Al-Shabab: gijzelaars leven nog

Strijders van Al-Shabab houden in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi nog steeds gijzelaars vast. Deze gijzelaars zijn nog in leven. Ze zijn erg bang en in verwarring, maar niettemin in leven, zo liet de extremistische moslimgroepering via Twitter weten.

Volgens een ingewijde bron binnen de Keniaanse veiligheidstroepen namen de strijders zaterdag, bij het begin van hun terreuractie, minstens dertig mensen in gijzeling. Dinsdag zouden zich nog zeker zo'n tien gijzelaars in het winkelcentrum bevinden.

De Keniaanse autoriteiten lieten dinsdag weten dat het leger doende was de laatste gijzelaars te bevrijden. Maandag zei het ministerie van binnenlandse zaken nog dat de veiligheidstroepen het winkelcentrum onder controle hadden en dat er geen of misschien nog maar een paar mensen gegijzeld werden.

Een ingewijde bron zei echter dat zich nog zeker tien gijzelaars in het gebouwencomplex bevinden. Zij zijn in handen van 'een multinationale verzameling uit de gehele wereld', zoals de bron de groep strijders karakteriseerde.

Volgens gegevens van de Keniaanse autoriteiten zijn bij de terreuractie van Al-Shabab zeker 62 mensen omgekomen en meer dan 170 gewond geraakt. Al-Shabab liet weten dat er nog talloze lijken verspreid liggen in het winkelcentrum. De Keniaanse politie maande mensen, eveneens via Twitter, de 'propaganda van de vijand' te negeren.

Boven het winkelcentrum stijgen grote rookwolken op en ook zijn er vlammen te zien, zei een AP-verslaggever ter plaatse. In het pand zijn verschillende banken gevestigd met kluizen en scheidingswanden van kogelvrij glas, alsook een casino. Het labyrint van winkels, restaurants en kantoren 'is niet gebouwd voor een bestorming', zei een westerse veiligheidsfunctionaris in Nairobi.

Onder de terroristen zijn volgens de Keniaanse minister van buitenlandse zaken Amina Mohamed 'twee of drie Amerikanen' en een Britse vrouw. De Amerikanen zijn 18 of 19 jaar oud, van Somalische of Arabische afkomst en woonden in Minnesota en een andere plaats in de VS; de Britse vrouw 'heeft dit vaker gedaan', zei Mohamed. De minister zei dat haar land met andere landen moet samenwerken om de toenemende terreurdreiging het hoofd te bieden, 'vooral met de VS en het Verenigd Koninkrijk, omdat zowel de slachtoffers als de daders komen uit Kenia, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten'.