SGP wil bijsluiter bij overspelreclame

Reclames voor vreemdgaan zoals die van Second Love moeten worden voorzien van de bijsluiter: 'Let op. Vreemdgaan dupeert kinderen'. Dat bepleit SGP-leider Kees van der Staaij dinsdag.

Van der Staaij ageert al langer tegen overspelreclames. Die leggen volgens hem een bom onder relaties. De SGP'er voelt zich gesteund door een meerderheid van de Nederlanders. Zeventig procent keurt overspelsites zoals Second Love af, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de SGP.

"Ik ben blij met zoveel maatschappelijke afkeuring", zegt Van der Staaij in een reactie. "Trouw zijn aan elkaar is enorm belangrijk. Vreemdgaan is bedrog en berokkent ook schade aan kinderen. Ik ben dus niet de enige die zich ergert als er reclame voor overspel wordt gemaakt op radio of in de krant."

De jongerenafdeling van de SGP probeerde eerder tevergeefs de reclames van Second Love te weren door naar de Reclame Code Commissie te stappen. Die wees het verzoek echter af. Ook het kabinet weigerde in te grijpen: volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) behoren relaties tot het 'privédomein van individuele burgers'.

Volgens Van der Staaij is het afkeuren van vreemdgaan een 'politiek taboe'. "Bijna niemand durft daar zijn mond open te doen." En dat terwijl er toch veel mensen onder lijden en de maatschappelijke schade volgens hem groot is. Den Haag kijkt ook niet de andere kant op als het gaat om alcoholmisbruik, gokverslaving en de schadelijke gevolgen van roken, redeneert de SGP'er. Daarom is een bijsluiter op zijn plek. "Dat is wel het minste wat je kunt vragen."