Songfestival past regels aan na 'omkoperij'

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft besloten om de regels iets aan te passen. Dit doen ze na beschuldigingen van omkoperij.

Vanaf komend jaar zullen de namen van de juryleden vooraf bekend worden gemaakt, om zo meer transparantie en verantwoordelijkheid te geven. En voor de eerste keer zullen de gegeven scores van de individuele juryleden direct na de finale worden gepubliceerd.

Deze aanpassingen in het regelement komen na beschuldigingen dat de jury van Azerbaijan zou zijn omgekocht. Voorheen werden er namelijk nog geen namen bekend gemaakt van de juryleden, waarvan de score voor vijftig procent meetelt. 

"Strengere regels en meer openheid zijn belangrijk voor het Eurovisie Songfestival om verder aan het succes te bouwen," zegt Jon Ola Sand, supervisor van het Songfestival. "We willen er zeker van zijn dat deelnemers, kijkers en fans weten wat we hebben gedaan, en altijd blijven doen, onze uiterste best doen om een eerlijk resultaat te garanderen. We geloven in de onafhankelijkheid van ieder jurylid en ik geloof dat nu hun scores worden gepubliceerd, dat hen helpt om onafhankelijk te stemmen."