Verdachte Griekse steekpartij langer vast

De verdachte van de steekpartij waarbij de Griekse rapper en antifascistische activist Pavlos Fyssas om het leven kwam, blijft langer vastzitten. De man heeft zaterdag zijn verhaal gedaan bij een rechter en de aanklager en zit inmiddels weer vast.

De 45-jarige verdachte heeft gezegd dat hij dinsdagnacht werd aangevallen door een groep mensen en dat hij uit zelfverdediging handelde toen hij de 34-jarige Fyssas in zijn borst stak. De man heeft erkend 'een losse band' te hebben met de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Hij heeft de partij naar eigen zeggen geholpen bij het uitdelen van voedsel aan armen. Eerder waren er berichten dat hij lid zou zijn van de partij.

De Griekse autoriteiten onderzoeken de telefoongegevens van leden van Gouden Dageraad om te bepalen of ze in contact stonden met de verdachte. Volgens de verdachte is hier geen sprake van. Ook Gouden Dageraad ontkent elke betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij.

Zowel in Griekenland als in het buitenland is geschokt gereageerd op de dood van Fyssas. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de antiterreureenheid van de Griekse politie. Daarnaast heeft de regering een dossier naar het hooggerechtshof gestuurd met misdaden die zijn gepleegd door leden van Gouden Dageraad . Minister van openbare orde Nikos Dendias wil dat de partij als geheel als criminele bende wordt vervolgd.