'D66 en CU bereid coalitie te steunen'

D66 en ChristenUnie zijn bereid de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen, als het kabinet de lasten voor werkgevers en werknemers verlaagt. Dat stellen D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

De partijen willen dat arbeid goedkoper wordt en werk moet lonen. Zo hopen de fractievoorzitters dat de economie een impuls krijgt. "Ik vind het lastenpakket en de nivellering van het kabinet te groot; het vernietigt banen", aldus Pechtold.

Slob wil vooral gezinnen ontzien, Pechtold wil lagere lasten voor werknemers deels betalen uit het naar voren halen van hervormingen op de arbeidsmarkt, zodat mensen daarover zekerheid krijgen.

Hoewel beide partijen het onderling niet helemaal eens zijn, zijn ze bereid elkaar tegemoet te komen. Daarvoor vinden ChristenUnie en D66 het wel nodig dat premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen komende week ook over de brug komt. Hij zal daarbij 'een andere toon moeten aanslaan dan die van luchtigheid en relativering', aldus Pechtold in de krant.

Bij de handreiking aan het kabinet kijkt Slob ook naar de SGP. D66, ChristenUnie en SGP hebben samen precies genoeg zetels om VVD en PvdA aan een meerderheid in de senaat te helpen.