Aandeelhouders SNS stappen naar Europees Hof

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sleept de Nederlandse staat voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De beleggersvereniging meent dat aandeelhouders van SNS Reaal en SNS Bank ten onrechte hun waardepapier zijn kwijtgeraakt toen de bank-verzekeraar in februari genationaliseerd werd. Dat maakt de VEB vrijdag bekend.

De VEB heeft 'ernstige twijfels' of het terecht was dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bij de nationalisatie gebruik maakte van de Interventiewet. De beleggersvereniging wil daarom dat de hoogte Europese rechter de wet toetst. "Onteigening van particulier eigendom is een zo vergaande inbreuk op de rechten van de burger dat een Europese toetsing geboden is", aldus VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter.

Aandeelhouders van SNS raakten op 1 januari van dit jaar hun aandelen en obligaties van SNS Reaal en SNS Bank kwijt. In ruil daarvoor bood Dijsselbloem hen een schadevergoeding van nul euro. Als de bank was omgevallen hadden ze net zo goed niks gehad, zo redeneerde hij.

De VEB stapte daarop naar de Raad van State om de onteigening aan te vechten, maar die oordeelde dat het besluit van de minister terecht was. Ook vroegen de aandeelhouders de Ondernemingskamer te oordelen over een passende schadevergoeding voor hun onteigende waardepapier. De Ondernemingskamer besloot extra onderzoek uit te voeren, waarna de minister in hoger beroep ging.