'Jongerius wil burgemeester Utrecht worden'

Agnes Jongerius wil Aleid Wolfsen opvolgen als burgemeester van Utrecht. De voormalig FNV-voorzitter heeft gesolliciteerd naar de baan, die eind dit jaar vrijkomt. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van ingewijden.

Nog voor de zomer zou Jongerius met vertrouwelingen hebben gesproken over haar kansen en een strategie hebben besproken. Kandidaten kunnen zich tot zondag aanmelden. Jongerius zou haar motivatie inmiddels al hebben overgebracht aan commissaris van de koning Willibrord van Beek. Hij brengt advies uit aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Voor Jongerius spreekt dat ze sinds haar studententijd in Utrecht woont. Haar PvdA-achtergrond wordt als een nadeel gezien omdat de twee laatste burgemeesters van Utrecht ook al van de PvdA waren. Jongerius wil zelf in de krant niet reageren. "Ik heb geen zin in dit gesprek. Ik ga er helemaal niets over zeggen", tekende het AD op.

Een andere veelgenoemde naam is volgens het AD burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen (VVD). Hij was eerder wethouder in Utrecht en zou een goede indruk hebben achtergelaten.

In de profielschets die de gemeenteraad heeft opgesteld staat dat de nieuwe burgemeester resultaatgericht en daadkrachtig moet zijn. Ook moet hij of zij humor hebben.