Hennis overtuigd van komst JSF

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is ervan overtuigd dat ze de Tweede Kamer kan overtuigen tot de noodzaak van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat zei ze donderdagavond in Nieuwsuur. "Het argument telt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn argumenten in het debat overtuigen. Ik ben zeker van mijn zaak", aldus de minister.

Hennis wil niet ingaan op de onrust die is ontstaan binnen coalitiegenoot PvdA over de beslissing van het kabinet. "Ik ga niet over de PvdA. Waar ik wel over ga, is het verhaal. En daar ben ik van overtuigd", zo stelde ze. "Ik wil heel graag een parlementaire meerderheid. En daarover ga ik nu in debat met de Kamer, inclusief de hele PvdA-fractie."

De minister zei verder in de komende jaren het moreel binnen de krijgsmacht terug te willen brengen. Hennis snapt dat '22 jaar aan reorganisatie iets doet met de organisatie'. Ze wil nu het vertrouwen terugwinnen. "Dat verdienen ze. Ze zetten zich dag in dag uit in voor onze vrijheid."

De Algemene Rekenkamer presenteerde donderdag een rapport over de JSF. De Rekenkamer stelde onder meer bedenkingen bij de berekeningen achter het besluit om de JSF aan te schaffen. Zo is het onzeker of er altijd vier toestellen beschikbaar zijn voor missies, zoals het kabinet beweert. Ook kunnen de kosten voor het onderhoud hoger uitvallen.

De PvdA houdt vrijdag een extra fractievergadering over de JSF. Verschillende Kamerleden van de PvdA zouden zich gepasseerd voelen bij het besluit om de JSF aan te schaffen.

JSFJSF (Foto: Novum)