Hollande kraait victorie in Mali

De Franse president François Hollande heeft donderdag in Mali de overwinning uitgeroepen in de strijd tegen terroristen in dat land. De Franse president sprak op een feest ter ere van de inauguratie van de nieuwe Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta, die twee weken geleden werd beëdigd. "We hebben deze oorlog gewonnen. We hebben de terroristen verjaagd, we hebben het noorden veiliggesteld en (...) jullie hebben eindelijk een onbetwiste verkiezing georganiseerd en de winnaar is nu de president van Mali", zei Hollande in een stadion in Bamako waar het feest werd gehouden.

Mali werd vorig jaar in chaos gestort na een coup in de hoofdstad Bamako. In eerste instantie namen etnische Toearegs grote delen van het noorden in, maar zij werden al snel verdreven door islamitische extremisten. Die laatsten voerden de sharia in. Van dieven werden handen afgehakt en vrouwen die weigerden een sluier te dragen werden afgeranseld.

Frankrijk stuurde begin dit jaar, op verzoek van de Malinese regering, troepen naar het land om het noorden te heroveren. Hollande maakte donderdag een opsomming van alle steden en dorpen die sinds de interventie zijn heroverd. "We vieren vandaag een gigantische overwinning voor Mali. Een overwinning die begon toen Konna werd bevrijd, toen Diabaly werd bevrijd, toen Gao werd bevrijd, toen Timboektoe werd bevrijd en toen uiteindelijk Kidal werd bevrijd", aldus Hollande, die op een denderend applaus werd getrakteerd.

Keïta haalde vorige maand een overweldigende meerderheid in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen: hij kreeg meer dan 78 procent van de stemmen. Veel kiezers denken dat hij de beste keuze is om stabiliteit te herstellen in het noorden, waar de Toearegs nog steeds grotendeels de dienst uitmaken in Kidal. Onderhandelingen met de Toeareg-rebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad moeten binnen twee maanden beginnen.