PVV grootste partij in Politieke Barometer

De PVV van Geert Wilders is met 29 zetels de grootste partij in de peiling. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Politieke Barometer van Ipsos.

Dat Wilders nu virtueel de grootste partij van Nederland leidt, is te danken aan de terugval van de VVD van premier Mark Rutte. Twee weken geleden stond de VVD met 28 zetels nog op gelijke hoogte met de PVV, maar in de week van Prinsjesdag is de partij van Rutte teruggezakt tot 25 zetels. Wilders boekt juist een zetel winst.

Verlies is er ook voor de andere coalitiepartij. De PvdA verliest een zetel en houdt er achttien over. Volgens Ipsos bestaat de winst van de PVV voor een flink deel uit voormalige VVD-kiezers, maar weet Wilders ook kiezers te trekken die vorig jaar niet hebben gestemd.

Winst is er verder voor de SP, D66, de Partij voor de Dieren en 50Plus. Zij boeken alle een zetel winst en komen respectievelijk uit op zeventien, 21, vier en elf. Bij het CDA (veertien), ChristenUnie (vijf) en de SGP (drie) verandert er niets. GroenLinks verliest een zetel en komt op drie uit.

D66 weet zowel kiezers bij de PvdA als de VVD weg te trekken, weet Ipsos. En een deel van stemmers die vorig jaar op de PvdA stemde zou nu niet meer gaan stemmen, aldus het onderzoeksbureau.