NL zakt weer op economische ranglijst

Nederland is weer gedaald op een economische ranglijst. De Nederlandse economie zakte van plaats 21 naar plaats 38 in de Global Dynamism Index (GDI) voor economische activiteit in een land.

Begin deze maand werd al bekend dat Nederland uit de top vijf van meest concurrerende economieën is gevallen. Volgens de samensteller van die ranglijst, het World Economic Forum, doet Nederland te weinig aan onderwijs en innovatie. De daling van drie plaatsen op de ranglijst leverde een pijnlijk moment op voor premier Mark Rutte (VVD), die enkele dagen daarvoor nog zijn trots uitsprak over de vijfde plaats van Nederland.

In de lijst die adviesbureau Grant Thornton donderdag bekendmaakte, gaat het niet direct om de concurrentiepositie van Nederland. De GDI is echter wel gebaseerd op factoren die daar invloed op hebben, zoals veranderingen in het vestigingsklimaat en economische groei.

Vanwege de afnemende arbeidsproductiviteit is Nederland 21 plaatsen gedaald op het gebied van menselijk kapitaal en arbeid. De krimp van het bbp heeft ertoe geleid dat Nederland dertien plaatsen is gezakt op het gebied van economische groei.

Qua vestigingsklimaat doet Nederland het nog wel goed en staat het op de vierde plaats. Het moet alleen Ierland, Canada en Zweden voor zich laten.

"Het Nederlandse vestigingsklimaat is van oudsher interessant voor het internationale bedrijfsleven", stelt partner bij Grant Thornton Cor Overduin."Tegelijkertijd maakt dit onderzoek duidelijk dat het tijd is voor serieuze actie. Ons land heeft behoefte aan een structureel plan om de arbeidsproductiviteit te versterken en daarmee onze economie."

Met name Aziatische landen zijn dit jaar flink gestegen op de ranglijst. De Filipijnen, China en Maleisië zijn minimaal tien plaatsen gestegen. Met name China is aantrekkelijker geworden om zaken te doen, aldus Grant Thornton. Dat is voornamelijk dankzij verhoogde uitgaven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, IT en een hogere arbeidsproductiviteit.