'Kankerfonds jokt over bestedingen onderzoek'

KWF Kankerbestrijding besteedde vorig jaar minder dan de helft van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek. Dat is aanzienlijk minder dan het fonds zelf doet voorkomen, concludeert NRC Handelsblad donderdag uit onderzoek naar jaarrekeningen en gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Op de website van het fonds staat dat tachtig procent van 'de beschikbare middelen' van KWF Kankerbestrijding aan wetenschappelijk onderzoek wordt besteed. Maar hoewel de inkomsten de laatste jaren scherp stegen, daalden de bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek, zowel in relatieve als in absolute zin, schrijft de krant. KWF had in 2009 een budget van 96 miljoen euro. Vorig jaar was dat 146 miljoen euro.

In 2009 ging ruim tachtig procent van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek, vorig jaar was dat 48 procent. KWF zegt in een reactie in de krant dat het om een definitiekwestie gaat. Het fonds probeert tachtig procent van de uitgaven aan onderzoek te besteden, maar op de site wordt de indruk gewekt dat tachtig procent van al het geld aan onderzoek wordt besteed. "Een geval van niet handig communiceren", zegt een woordvoerder van het fonds in de krant.

Als er bijvoorbeeld honderd miljoen euro binnenkomt en er wordt slechts een ton uitgegeven, waarvan tachtigduizend euro aan onderzoek, dan kan de organisatie claimen dat tachtig procent van de uitgaven aan onderzoek is besteed. Het KWF heeft toegezegd de uitingen op de website aan te passen.

Van het geld dat wordt geboekt als onderzoekskosten, gaat een steeds groter deel naar eigen kantoor- en campagnekosten. Bestuurder Ruud Kamphuis zegt in de krant dat bij wetenschappelijk onderzoek kosten worden gemaakt om bestedingen te begeleiden. Daarom is het volgens hem verdedigbaar dat sommige kantoorkosten als uitgaven aan onderzoek worden geboekt.