Zorgbestuurder moet gedragsverklaring tonen

Bestuurders in de zorg moeten voortaan bij hun aantreden een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. Dat is een van de strengere eisen die minister Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid donderdag aankondigen in hun plannen voor goed bestuur in de zorg.

Het ministerie van Volksgezondheid is het eerste dat zijn plannen voor goed bestuur presenteert, na de aanbevelingen die de commissie-Halsema vorige week hiervoor deed. Een andere maatregel om slechte bestuurders in de zorg te weren is dat raden van toezicht zich voortaan verplicht moeten vergewissen van de kwaliteit van een aan te stellen bestuurder.

De commissie onder voorzitterschap van de voormalig GroenLinks-leider beveelde verder aan dat burgers en werknemers van semipublieke instellingen meer te zeggen moeten krijgen. Dat gaat in de zorg ook gebeuren, kondigen de bewindslieden aan. Patiënten krijgen meer inspraak in het beleid van de zorgaanbieder. "Vooral in de langdurige zorg kunnen beslissingen van de zorgaanbieder tenslotte directe gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de cliënten", schrijven Schippers en Van Rijn.

Hoe die inspraak gestalte krijgt wordt in de plannen niet omschreven. "Regels worden dan afvinklijstjes waarbij het gevaar bestaat dat het doel van de regels uit het oog verloren wordt", schrijven de bewindslieden. Daarom wordt geen gedetailleerde bechrijving gegeven van hoe een zorginstelling moet worden ingericht. "Het gaat er om dat de checks and balances goed geregeld zijn. Die gaan we duidelijk vastleggen."

De maatregelen worden opgenomen in een wetsvoorstel voor goed bestuur in de zorg dat komend voorjaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. In dat voorstel worden alle verplichtingen voor goed bestuur, toezicht en medezeggenschap vastgelegd.