Handlanger Dino Bouterse ook naar Verenigde Staten

Een handlanger van Dino Bouterse, die nu nog in de cel zit op Trinidad en Tobago, wordt binnenkort ook uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Surinamer wordt net als Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, verdacht van drugshandel.

Het gaat om de 29-jarige Edmund Muntslag. Hij zou onder meer voorbereidingen hebben getroffen om een lading cocaïne met een vliegtuig van Suriname naar de VS te smokkelen. Hij kan daarvoor maximaal levenslang krijgen.

Muntslag werd op 28 augustus gearresteerd op het Caribische eiland Trinidad, een dag voordat Bouterse junior in Panama werd aangehouden. "We werken nauw samen met onze Amerikaanse collega's om de zaak verder af te handelen", vertelt procureur-generaal Anand Ramlogan tegen dagblad Newsday. De krant meldt verder dat de verdachte kon worden ingerekend dankzij een Amerikaanse undercoveroperatie.

De precieze datum van zijn uitlevering is nog niet bekend, evenmin waarom hij niet meteen na zijn arrestatie naar de federale rechtbank in Manhattan werd overgebracht, zoals met Dino Bouterse is gebeurd.

Muntslag zit nu al bijna drie weken opgesloten in een cel in de strengst bewaakte gevangenis van het eiland, iets buiten de hoofdstad. Hij wordt er sinds enkele dagen extra in de gaten gehouden omdat het gevangenispersoneel is getipt dat leden van een Latijns-Amerikaans drugskartel plannen hebben gesmeed om hem te bevrijden. Een lokale krant meldt dat bendeleden onder meer zouden hebben geprobeerd cipiers om te kopen.

Dino Bouterse verscheen vorige week voor de eerste maal voor de rechter in Manhattan. Die bepaalde dat de Surinaamse presidentszoon voorlopig achter tralies blijft. Zijn zaak wordt in november voortgezet. Mogelijk staat hem ook een levenslange celstraf te wachten.