NS wil dat fabrikant Fyra-treinen ophaalt

Alle Fyra-treinen moeten zo snel mogelijk terug naar Italië. Dat heeft de NS gesommeerd in een brief aan fabrikant AnsaldoBreda, bevestigt een woordvoerder van NS maandag. De ruimte die de zestien treinen nu innemen op het rangeerterrein bij Amsterdam, is hard nodig voor ander materieel, aldus de zegsman.

Het weghalen van de treinen is de volgende stap in de juridische afhandeling nadat NS het contract met AndalsoBreda in augustus opzegde. Een ander onderdeel van die afhandeling is een claim die de vervoerder bij de fabrikant neerlegt. "Dat gaat nu nog om tweehonderd miljoen euro, het bedrag dat voor de treinen betaald is", meldt de woordvoerder. "Dat loopt echter nog op, vanwege de gemaakte kosten voor onder meer de uitval van de treinen en inzet van extra personeel."

De NS verstuurde de brief afgelopen vrijdag aan de Italiaanse fabrikant. AnsaldoBreda geeft maandag een persconferentie, waarvan de NS niet officieel op de hoogte is gesteld. Het bedrijf toont daar naar verwachting een 'opgepoetste versie' van de Fyra, aldus de woordvoerder.

Submitter:  Bron: Novum