Nog eens 17 miljoen voor Syrische vluchtelingen

Nederland trekt nog eens zeventien miljoen euro uit voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Het totaalbedrag dat Nederland beschikbaar heeft gesteld komt hiermee uit op 59 miljoen euro, laat een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag weten.

De minister is op de laatste dag van haar bezoek aan Libanon en Jordanië, waar veel vluchtelingen worden opgevangen. Van de zeventien miljoen euro die nu beschikbaar wordt gesteld is 7,5 miljoen bedoeld voor de vier miljoen vluchtelingen binnen Syrië. Nog eens 7,5 miljoen is bestemd voor de opvang van de twee miljoen Syriërs die over de grens zijn gevlucht. De rest, twee miljoen, gaat naar projecten om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Libanon te vergroten.

Ploumen sprake in Libanon en Jordanië met slachtoffers, hulpverleners, lokale bestuurders en ministers. Ook bezocht ze vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en opvangcentra. De opvang verloopt volgens haar professioneel, maar tegelijk zijn er volgens haar enorme tekorten aan bijna alles. "Er is dus absoluut meer hulp nodig." Naast het geld dat Nederland direct voor de opvang van de vluchtelingen beschikbaar stelt gebruiken onder meer de Verenigde Naties en het Rode Kruis bijdragen van de Nederlandse regering om in en rond Syrië hulp te bieden.

Volgens de Verenigde Naties is dit jaar 4,4 miljard dollar nodig voor noodhulp aan de Syrische vluchtelingen. Daarvan is nog niet de helft bijeengebracht.