Drama De Nieuwe Wereld genomineerd voor Prix Europa

De telefilm De Nieuwe Wereld van Jaap van Heusden is geselecteerd voor een Prix Europa. Het gelijknamige festival is het grootste in Europa waar jaarlijks in een competitie de beste televisie-, radio- en onlineproducties worden gekozen.

De diverse jury's bestaan uit Europese filmmakers die tijdens een voor het publiek toegankelijk debat de winnaars bepalen. Het festival heeft als doel de distributie van de producties te bevorderen.

De Nieuwe Wereld ging in première op het International Film Festival Rotterdam. Op Filmfest DC in Washington werd de film bekroond met de Signis Award en op het Melbourne International Film Festival behaalde de film de tweede plaats in de Telescope Competition.

De film werd al eerder geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie van het Nederlands Film Festival. De Nieuwe Wereld wordt ook vertoond op het UNHCR Refugee Film Festival in Japan, het Warsaw Film Festival en het Internationales Filmfestival Mannheim-Heidelberg.

In De Nieuwe Wereld werkt Mirte, de hoofdrol van Bianca Krijgsman, als schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij een luchthaven. Door routine probeert de weerbarstige vrouw haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot de West-Afrikaanse vluchteling Luc, gespeeld door Issaka Sawadogo, arriveert. Hij is niet onder de indruk van haar agressie. Vanaf dag een irriteert en confronteert hij Mirte. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens steeds verder loswrikken.

De Prix Europa worden op 25 oktober in Berlijn uitgereikt.


Drama De Nieuwe Wereld genomineerd voor Prix Europa (Foto: Novum)