Ook kaderleden verdachten treinramp Spanje

Het onderzoek naar de treinramp in juli in de buurt van de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela richt zich nu ook op hogere kaderleden van spoorbeheerder Adif. De onderzoeksrechter in de zaak liet dinsdag weten hen te willen ondervragen over de veiligheid op het spoor.

Adif is verzocht kenbaar te maken wie er sinds december 2011 in de raad van bestuur van de spoorbeheerder zat. In die periode werd het snelspoortraject geopend waarop eind juli het ongeluk plaatsvond dat aan 79 mensen het leven kostte. Ook de managers die over de veiligheid op dit deel van het traject gaan, kunnen vragen van de onderzoeksrechter verwachten.

Alle kaderleden van Adif zullen als verdachte worden ondervraagd. De onderzoeksrechter probeert vast te stellen of de veiligheid op het spoor in orde was.

Alle beschuldigende ogen waren tot dusver gericht op treinmachinist Francisco José Garzon Amo. Hij gaf bijna onmiddellijk na het ongeluk toe dat hij veel te hard een bocht was ingegaan. Garzon Amo wordt verdacht van dood door schuld.