'Oosterscheldekering verwaarloosd door Rijkswaterstaat'

Rijkswaterstaat slaat in een intern rapport alarm over de Oosterscheldekering. Dat meldt RTL Nieuws, dat het rapport heeft ingezien. De dienst die de stormvloedkeringen in Zeeland moet onderhouden zou de zeeweringen tien jaar lang hebben verwaarloosd.

De betrouwbaarheid van de kering staat onder druk en de afdeling Zeeland heeft steeds minder kennis en raakt de controle kwijt, zou in het rapport staan. De organisatie zou verder te klein zijn om taken goed uit te voeren en er zouden 'achterstanden zijn in verantwoordelijkheid en planning'. Een structurele verbetering van de organisatie zou hoognodig zijn. De afdeling die toezicht hield op de bodem zou verder sinds 2000 grotendeels zijn opgedoekt.

Vorige maand stelden ingenieurs die nauw betrokken waren bij de bouw van de kering nog dat Rijkswaterstaat ernstig in gebreke is gebleven met het onderhoud van de Oosterscheldekering. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) antwoordde vervolgens op Kamervragen over de kwestie echter dat de kering veilig was en is.

Rijkswaterstaat had voorafgaand aan de brief al laten weten dat aan de randen van matten die de bodem bij de Oosterscheldekering moeten beschermen zand is weggespoeld. Daarom wordt eind dit jaar op die plekken steen gestort, meldde Rijkswaterstaat destijds.

In een reactie aan RTL Nieuws geeft minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) toe dat er fors is bezuinigd bij Rijkswaterstaat. Over het district Zeeland zegt zij dat het 'meer gebruik had kunnen maken van de kennis in de rest van de organisatie'. Verder schrijft ze dat 'de Oosterscheldekering altijd aan de wettelijke eisen heeft voldaan'.