Man en vrouw maand onterecht vast om 'cocaïnetube'

Een 43-jarige man en een 40-jarige vrouw uit Almere hebben ruim een maand ten onrechte vastgezeten op verdenking van cocaïnesmokkel. De twee zijn maandag vrijgelaten nadat tests hun onschuld hadden aangetoond. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Justitie noemt de situatie 'buitengewoon vervelend'.

De twee werden op 8 augustus opgepakt nadat ze vanuit Zuid-Amerika naar Nederland waren gevlogen. In hun bagage werden twaalf tubes huidverzorgingsproducten aangetroffen. Na een test door de douane bleek dat mogelijk drugs in de tubes was verwerkt.

De stoffen werden vervolgens naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht. Onderzoekers deden er vervolgens weken over om in een lab vast te stellen of het inderdaad om drugs ging. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Direct nadat de uitslag bekend was, zijn de twee vrijgelaten.

Volgens het OM worden jaarlijks meer dan duizend van dit soort tests gedaan op Schiphol. Slechts in enkele gevallen gaat het wel eens mis. Volgens justitie is dat niet helemaal te voorkomen. "Jaarlijks worden duizenden onderzoeken gedaan waarbij verdachten worden aangehouden. Dat geschiedt altijd op basis van een verdenking", aldus het OM.

Justitie is in overleg met de man en vrouw over een schadevergoeding.