Twee jaar cel voor vleesmesactie tbs'er op verlof

Een 52-jarige tbs'er uit Vught is dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel voor een poging tot doodslag tijdens zijn verlof in februari. Met een vleesmes stak hij meerdere keren in op een Eindhovenaar, die de aanval ternauwernood overleefde. Justitie had vier jaar cel geëist, maar de rechtbank besloot deze straf te halveren.

Op 23 februari was de Vughtenaar, die in 2001 zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor moord, bij de Eindhovenaar op bezoek, toen ze in de woning van het slachtoffer ruzie kregen. Daarbij gaf het slachtoffer de tbs'er een aantal vuistslagen tegen zijn hoofd, waardoor hij tegen de grond ging. Vervolgens pakte de Vughtenaar een vleesmes uit de keukenla en stak meerdere keren in op zijn slachtoffer, waarbij hij hem in hals en borst raakte.

De rechtbank acht de tbs'er schuldig aan poging tot doodslag, omdat er een aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer de steekpartij niet zou overleven. Van voorbedachte rade was volgens de rechters echter geen sprake, omdat de man in een opwelling zou hebben gehandeld in reactie op de vuistslagen.

Het feit dat het slachtoffer begon met slaan, werkte in het voordeel van verdachte wat betreft zijn strafmaat. Opnieuw tbs acht de rechtbank niet op zijn plaats, omdat zijn stoornis en gebrekkige geestelijke ontwikkeling volgens een psycholoog en psychiater geen grote rol speelden bij dit feit.