Steven de Jong niet bang voor tere ziel Iris Kroes

Steven de Jong hoeft zich geen zorgen te maken dat hij Iris Kroes beledigt. De 20-jarige zangeres, die in 2011 The Voice of Holland won, gaat de titelsong maken van zijn nieuwe film Stuk, over een dik meisje dat wordt gepest. "Iris is natuurlijk niet de slankste dame van Nederland", begint De Jong tegenover Novum Nieuws. "Maar zij is niet overgevoelig. Ik ben niet bang haar tere zieltje te beschadigen."

Stuk wordt een jeugdthriller gebaseerd op de gelijknamige roman van Judith Visser, over de volslanke Elizabeth, gespeeld door Jackie van Parijs. Het tienermeisje wordt zo hard gepest dat ze vreetbuien krijgt, haar haar uittrekt en zelfs suïcidaal wordt.

"Natuurlijk heb ik Iris meteen gevraagd of ze zelf vroeger is gepest", gaat De Jong verder. "Ze zei er nooit last van te hebben gehad. Dus dat zit wel goed."

De Friese regisseur besloot de Friese Kroes voor de titelsong te vragen na een brainstormsessie met zijn vaste componist Ronald Schilperoort. "We wilden een Keltische sound met een cello en een harp", zegt De Jong. "Toen kwamen we vrijwel meteen bij Iris terecht, want zij won The Voice of Holland met haar liedje op de harp. Dus Iris Kroes is het harpenmeisje. Zo simpel gaan die dingen."

Toch is het nogal wat om een 20-jarige zangeres een titelsong te laten schrijven voor zo'n zware film. "Het gaat niet alleen over een suïcidaal tienermeisje, maar er zit ook een heel ranzige aanranding in. Het is echt heavy shit", zegt De Jong. "Maar ik heb alle vertrouwen in Iris. Ze is bekend geworden door covers van Adele te zingen, en net als Adele kan Iris wel tegen een stootje."

Kroes zoekt momenteel een lied dat goed de lading van de film dekt. Dat mag wat De Jong betreft een origineel liedje worden of een cover. "Maar het gaat gemakkelijker als het liedje speciaal voor de film is geschreven, en er niet naderhand bij is gezocht", zegt de regisseur.

"Ik weet nu al dat ze straks toch wel met een zelfgeschreven lied komt", lacht De Jong over de ambitieuze zangeres. "Dat is prima, zolang ik het maar een leuk lied vind. Vergeet niet dat ik er tijdens het monteren nog duizend keer naar moet luisteren. Als het prut is waar ik niets mee heb, word ik echt knettergek. Maar dat zou ik haar dus gewoon kunnen zeggen."

De casting van de film is momenteel in volle gang. De opnames gaan volgende maand van start. Dick van den Heuvel, die eerder ook enkele boeken van Carry Slee over pesten bewerkte voor het witte doek, schreef het scenario. De Jong wil Stuk volgend jaar juni in première laten gaan.


Steven de Jong niet bang voor tere ziel Iris Kroes (Foto: Novum)