'Kwaliteitsverlies bijeffect supermarktoorlog'

Consumenten en supermarkten spinnen wellicht garen bij de huidige prijsverlagingen, de prijzenoorlog kan ook tot kwaliteitsverlies leiden in het aanbod. Dat stelt sectormanager retail van ING Dirk Mulder dinsdag tegenover persbureau Novum. "Als je harder moet werken, neemt de kans op fouten toe", aldus Mulder.

De sectormanager wijst erop dat de versheid van producten onder de prijzenslag te lijden kan krijgen. "Neem de voortdurende prijsverlaging van vlees. Om dat op te vangen moet de efficiëntie van slagerijen omhoog, van zeg vijfhonderd koeien per uur naar 550 koeien. Als je harder moet werken, neemt de kans op fouten toe", stelt de sectormanager. Volgens hem is dat in het verleden ook al gebeurd.

De ruimte om de prijzen in de winkel te verlagen moet ergens vandaan komen, stelt Mulder verder. "Supermarktketens betalen de prijsdaling niet in hun eentje. Ze onderhandelen ook op een andere manier met leveranciers, die een deel van de prijsdaling moeten opvangen. Dat kan een flinke impact hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten en verwerkingstechnieken, waar minder geld voor beschikbaar komt."

Joop Holla van onderzoeksbureau GfK onderschrijft de stelling van Mulder, al zal de impact per leverancier verschillen. "De prijsverlaging moet uit de lengte of uit de breedte komen. Grotere, internationaal opererende producenten kiezen er wellicht voor om het verlies in Nederland te nemen en zich voor winst op groeimarkten te richten."

De redenering van veel supermarkten is dat dalende prijzen tot meer verkoop leiden en dat de omzet daarmee omhoog gaat, aldus Mulder. Een plotse prijsverhoging ziet hij dan ook niet gebeuren. "Dat heeft enorme negatieve gevolgen voor het imago van een supermarkt", aldus Mulder. Hoelang de prijzen blijven dalen, kan hij niet zeggen.

Op het eerste gezicht zijn de prijsverlagingen gunstig voor de consument, denkt Joop Holla van onderzoeksbureau GfK. "Zeker omdat de prijzen tegenwoordig zo transparant zijn en er dus moeilijk mee kan worden gesjoemeld." Tegelijkertijd waarschuwt hij voor onvoorziene omstandigheden die de prijzen weer kunnen doen stijgen. "Denk daarbij aan de btw-verhoging van afgelopen oktober, of de wisselingen in vraag en aanbod van versproducten."

Op de langere termijn speelt ook de vergrijzing een rol in de beoordeling van supermarkten, meent Holla. Ouderen letten volgens hem niet alleen op prijs bij een winkelbezoek. "Het gaat ze er ook om of de supermarkt goed bereikbaar is en goede service levert." Ouderen hebben kortom weinig aan de goedkoopste supermarkt als die niet toegankelijk is met een rollator.

Onderzoeker Holla denkt verder dat de prijsverlagingen nog wel eens tegen kunnen vallen bij de concurrenten van de marktleider. "Albert Heijn past zijn prijzen aan om in het vaarwater van Lidl te komen. Lidl verkoopt zelf echter geen A-merken. Het kan goed zijn dat supermarktorganisaties als Jumbo en Detailresult de verlagingen volgen waar nodig, maar het niet per se uitgebreid aankondigen in folders en de winkels."

Albert Heijn kondigde afgelopen weekeinde aan ruim duizend producten in prijs te verlagen. Dat blijken er bijna tweeduizend te zijn. Andere supermarktketens gaven direct aan hun prijspeil ook aan te passen. De prijsverlagingen zullen echter niet van lange duur zijn, verwacht Thijs van der Tuin van de website inprijsverhoogd.nl. "Over een halfjaar is een deel van de nu verlaagde prijzen weer verhoogd. Het blijft een spel van verhogen en verlagen."