OM niet in cassatie in zaak Facebookmoord

Het Openbaar Ministerie stelt geen cassatie in tegen de straffen die de twee opdrachtgevers van de zogenoemde Facebookmoord twee weken geleden kregen opgelegd. Het OM laat dinsdag weten in het vonnis geen aanknopingspunten te zien om de zaak aan de Hoge Raad voor te leggen.

Het gerechtshof in Arnhem handhaafde twee weken geleden de straffen van twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de 17-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. Justitie had de rechters wederom gevraagd de twee volgens het volwassenenrecht te veroordelen tot vijf jaar cel en tbs. Het hof in Arnhem ging daar niet in mee omdat de twee tieners volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Het 15-jarige slachtoffer Winsie Hau werd in januari vorig jaar omgebracht. Ze werd in de deuropening van haar huis in Arnhem neergestoken, in opdracht van Polly en Wesley. Winsie, die vroeger bevriend was met Polly, zou op Facebook over haar hebben geroddeld. Winsie overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte gewond bij de steekpartij.

Het hof acht de twee schuldig aan het uitlokken van de moord. Om de twee opdrachtgevers te veroordelen voor het medeplegen van de moord lag volgens het hof echter te weinig bewijs op tafel.

Een destijds 14-jarige jongen die de steekpartij uitvoerde, werd vorig jaar conform de eis van het OM veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. De 14-jarige ging niet in beroep tegen de uitspraak. Polly en Wesley deden dat wel, evenals justitie.