'Pak kindersekstoerisme aan met pedopaspoort'

Veroordeelde Nederlandse pedoseksuelen moeten een aantekening in hun paspoort krijgen zodat ze zich in het buitenland niet meer aan kinderen kunnen vergrijpen. Dat werkt beter dan een reisverbod, concludeert Terre des Hommes dinsdag in een rapport over kindersekstoerisme. Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Corinne Dettmeijer pleitte vorige maand voor het afpakken van het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen met een hoge kans op herhaling. Uit onderzoek blijkt volgens Terre des Hommes dat de meeste plegers zich na langere tijd weer aan een kind vergrijpen, daarom zou geen onderscheid moeten worden gemaakt.

In een reactie noemde Opstelten het voorstel van Dettmeijer al een 'zwaar middel'. Hij gaf vorige maand aan het idee niet op voorhand af te wijzen. Een aantekening in het paspoort is volgens Terre des Hommes realistischer en effectiever.

Voor pedoseksuelen zou het nu te gemakkelijk zijn om zich in het buitenland aan kinderen te vergrijpen en voor justitie te moeilijk om hen te bestraffen. Het intrekken van een paspoort is volgens Terre des Hommes niet waterdicht omdat de maatregel niet direct wordt opgenomen in het systeem. Ook is in het verleden gebleken dat pedoseksuelen ook zonder paspoort hun weg weten te vinden naar landen met kwetsbare kinderen.

Het kan volgens de organisatie niet aan landen zelf worden overgelaten om Nederlanders die zich daar misdragen aan te pakken. "Dan is het al te laat", schrijft hoofd projecten bij Terre des Hommes Hans Guijt in een verklaring. Hij wil dat landen het meteen kunnen zien als een pedoseksueel hun land probeert in te komen.