Kunstrovers eisen berechting in NL

Het proces rondom de grote schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam gaat dinsdag verder in Boekarest. Nog steeds is er geen spoor van de gestolen meesterwerken. De kunstdieven willen pas zeggen waar de doeken zijn als ze naar een Nederlandse gevangenis worden verplaatst en als ze in Nederland worden berecht.

Zes verdachten staan in de Roemeense hoofdstad terecht voor inbraak, diefstal 'met grote gevolgen' en medeplichtigheid. De eerste zitting, op 13 augustus, werd verdaagd op verzoek van de advocaten wegens onvolledigheid van het dossier.

Verwacht wordt dat ook de tweede zitting voortijdig wordt afgebroken. De advocaten hebben het recht om uitstel te vragen als ze vinden dat het dossier weer niet compleet is. De achterliggende reden voor het oprekken van het proces is dat de advocaten meer tijd willen om hun verdachten ertoe te bewegen de schilderijen op te geven.

Hoofdverdachte Radu Dogaru blijft erbij dat hij geen informatie wil geven over de doeken tenzij het hele proces naar Nederland wordt verplaatst. Ook de andere verdachten Eugen Darie en Mihai Alexandru Bitu willen dat, zo bevestigde advocate Maria Vasii maandag.

"Ze hebben hun zinnen gezet op berechting in Nederland. Alleen dan willen ze vertellen waar ze de schilderijen hebben verstopt". Bekend is dat straffen in Nederland lager zijn en omstandigheden in de gevangenis beter. "Radu Dogaru zegt dat hij precies weet waar alle zeven schilderijen zijn, ik geloof hem", aldus Vasii.

Het is onwaarschijnlijk dat de rechter met het verzoek om verplaatsing naar Nederland instemt. In dat geval zullen de verdachten worden verhoord en kan er vandaag een strafeis komen.

Roemeens politie-onderzoek naar de schilderijen heeft tot nu toe niks opgeleverd. De kans is aanzienlijk dat zeker drie van de zeven meesterwerken zijn verbrand in de oven van Olga Dogaru, de moeder van Radu Dogaru. Dat blijkt uit onderzoek naar de asresten. Tegen haar loopt een apart proces. Ze kan twintig jaar celstraf krijgen voor het vernietigen van belangrijk cultureel erfgoed.

Olga Dogaru verklaarde in eerste instantie dat ze de doeken had vernietigd, maar trok die verklaring later terug. Ze wilde haar zoon beschermen door te doen alsof ze het bewijsmateriaal had vernietigd, luidde haar tweede verklaring.

Er moet ook een tweede onderzoek komen naar de asresten, vindt Catalin Dancu, de advocaat van Olga en Radu Dogaru. Op het verzoek de asresten in Nederland te laten onderzoeken, is nog geen antwoord.