'Chronisch zieken dreigen in isolement te komen'

Gehandicapten en chronisch zieken dreigen in een sociaal isolement te raken door de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren. Dat stelt SP-Kamerlid Tjitske Siderius in een reactie op een maandag gepubliceerd onderzoek van het Nibud. "Deze mensen worden door het kabinet aan de zijlijn gezet", vindt ze.

Door de maatregelen van het kabinet, dat 1,3 miljard euro wil besparen op financiële regelingen, moeten chronisch zieken en gehandicapten volgend jaar fors aan koopkracht inleveren, aldus Siderius. "Straks hebben mensen geen geld meer om de eigen bijdrage voor het vervoer naar de dagbesteding of de sociale werkplaats te betalen", waarschuwt ze.

Het Nibud concludeerde maandag dat gehandicapten en chronisch zieken jaarlijks tussen de vierhonderd en negentienhonderd euro moeten inleveren door het schrappen van de regelingen. Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen, concluderen de onderzoekers.

Ook het CDA zegt geschrokken te zijn van de gevolgen die de plannen van het kabinet met zich meebrengen. "De gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten blijken nog veel groter te zijn dan waar we al bang voor waren", aldus Kamerlid Mona Keijzer.

De christendemocraten pleiten er daarom voor opnieuw met een nationale regeling voor chronisch zieken en gehandicapten te komen. "Als hier geen goede compensatie voor komt, loop je het risico dat deze mensen hun huis niet meer uit kunnen en op geen enkele manier meer kunnen meedoen in de samenleving", aldus Keijzer.

Coalitiepartijen VVD en PvdA stellen daarentegen dat de inkomstendaling in werkelijkheid veel lager uitvalt dan het Nibud heeft berekend. Het onderzoeksinstituut heeft in zijn berekeningen niet meegenomen dat gemeenten honderden miljoenen euro's krijgen voor gerichte inkomstenondersteuning.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman betwijfelt dat echter. "Het budget dat gemeenten krijgen om de klappen op te vangen zal niet genoeg zijn", stelt ze. Volgens Voortman zijn de bezuinigingen 'totaal niet solidair'. "De plannen voor decentralisatie van de zorg van het kabinet komen neer op harde bezuiniging op kwetsbare mensen", zegt ze.