Refoschool deelt 'antichristelijke' agenda's uit

Een school is een plaats om te leren, onder meer over verschillende culturen en gebruiken. Reformatorische middelbare scholengemeenschap Pieter Zandt neemt die taak kennelijk erg serieus. Hoewel de school streng gereformeerd is, deelde ze toch agenda's uit met 'antichristelijke' symboliek.

Om te zorgen dat leerlingen niet blootgesteld worden aan verderfelijke invloeden als popmuziek of vrouwen in broeken, deelt de scholengemeenschap, met vestigingen in Kampen, Urk en Staphorst, al sinds jaar en dag een eigen agenda uit. Ook dit jaar kregen de ongeveer 3000 leerlingen zo'n agenda. Maar er bleek een foutje gemaakt te zijn.

Een redacteur had, wellicht onder invloed van Satan, een plaatje in de agenda geplaatst met daarop een t-shirt met een vredesteken. Vanzelfsprekend waren ouders woedend en ze klaagden direct bij de directie. Volgens hen is het vredesteken namelijk het 'occulte' symbool van de antichrist en van christenvervolging.

Bestuursvoorzitter Johan van Putten: "De overtuiging van de ouders dat dit symbool niet deugt was zó krachtig, dat ik van te voren wist dat hiervoor maar één oplossing is: de rigoureuze oplossing." Nee, Van Putten is geen nieuwe kruistocht begonnen. Hij heeft de leerlingen de agenda's weer laten inleveren en die agenda's vervolgens vernietigd.

Volgens hem was de afbeelding afdekken echter geen optie voor de ouders. Van Putten erkent dat het misschien niet erg groen van hem was om drieduizend agenda's te vernietigen en opnieuw te drukken: "Dit doet een beetje pijn. Maar u zult begrijpen dat we de keuze hadden tussen twee kwaden."

Het is bij de redactie onbekend hoeveel kinderen door de afbeelding verleid zijn tot satanisme en het doden van christenen.