'Weg met CO2-belasting en asielzoekers'

De nieuwe Australische premier Tony Abbott heeft zondag enkele speerpunten van zijn aanstaande regering bekendgemaakt. Abbott zei onder meer de CO2-belasting te willen afschaffen en een plan te willen invoeren om asielzoekers tegen te houden voordat ze de Australische kust bereiken.

De centrumrechtse coalitie onder leiding van Abbotts Liberal Party behaalde zaterdag een klinkende verkiezingsoverwinning op Labor. Volgens de laatste telling van de kiescommissie krijgt Abbotts coalitie 86 zetels in het 150-koppige parlement, tegenover 57 voor Labor.

Het afschaffen van de CO2-belasting zal ongetwijfeld goed vallen bij de bevolking. Een van de zaken waarop de aftredende Labor-regering werd afgerekend was dat de partij was teruggekomen van een verkiezingsbelofte door in 2012 een CO2-belasting in te voeren. Veel Australiërs wijten hun hogere energierekeningen aan de CO2-belasting.

Abbott wil de marine inzetten om Indonesische vissersboten terug te sturen voordat ze Australische wateren binnenvaren. Daarnaast wil hij oude vissersboten van Indonesiërs opkopen zodat de boten niet worden gekocht en gebruikt door mensensmokkelaars.

Labor heeft het plan om boten op te kopen 'gestoord' genoemd en een Indonesische parlementariër zei zondag dat het de betrekkingen tussen de twee landen zal schaden. "Zijn idee is duidelijk een belediging voor de waardigheid van Indonesiërs", zei de parlementariër. "Het is voor ons een teken dat hij van diplomatie geen kaas heeft gegeten."

Op de lange termijn wil Abbotts coalitie diep snijden in de overheidsuitgaven. Abbott wil de komende vier jaar omgerekend ruim 3,3 miljard euro bezuinigen en daarmee het begrotingstekort ombuigen in een begrotingsoverschot.