Meeste kiezers tegen coalitieverbreding

Een meerderheid van de kiezers vindt het geen goed idee als andere partijen in de regering worden opgenomen. Ruim 58 procent zegt het bezwaarlijk te vinden als er een nieuwe coalitie wordt gevormd zonder dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond naar aanleiding van de 'zomerflirt' tussen het kabinet en D66.

De coalitie zou afgelopen zomer gesprekken hebben gevoerd met D66-leider Alexander Pechtold over toetreding tot het kabinet. Premier Mark Rutte (VVD) liet donderdag weten dat het kabinet geen initiatief heeft genomen voor zulke gesprekken en ook geen plannen heeft om de coalitie uit te breiden.

Bijna acht op de tien ondervraagden denkt dat de gesprekken plaats hebben gevonden. Slechts een derde, waaronder veel D66-stemmers, is positief. De rest ziet een dergelijk plan niet zitten. Bijna de helft van de kiezers denkt dat het kabinet in de huidige samenstelling over een halfjaar niet meer bestaat. Bijna twee derde wil dat ook niet.

Behalve het kabinet kan ook premier Rutte nog op weinig steun rekenen van de kiezers. Bijna zestig procent denkt dat hij geen visie heeft over wat er met Nederland moet gebeuren, 55 procent vindt hem ongeschikt als minister-president. Vooral PVV'ers zijn negatief over Rutte.

Bijna een jaar na de verkiezingen verslechtert de positie van het kabinet deze week verder. Begin mei stonden de VVD en de PvdA samen nog op 44 zetels, inmiddels staat het met dertig op het laagste punt sinds de verkiezingen. De Hond stelt nooit eerder in de 37 jaar dat hij onderzoek doet een dergelijke omslag te hebben gezien.

VVD en PvdA verliezen beiden deze week een zetel. De PvdA heeft met elf zetels nog nooit zo laag in de peilingen gestaan. De PVV stijgt naar 32 zetels is daarmee veruit de grootste.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zei zondagochtend in een reactie op de lage stand in de peilingen dat het kabinet 'de oren niet laat hangen'. "Ik had ook liever gehad dat we waardering zouden oogsten", zo zei hij in het programma WNL op Zondag. Volgens hem wordt de koers niet veranderd en gaat het kabinet op de dezelfde weg door.