Witte Huis toont Congres beelden gifgasaanval

Het Witte Huis heeft leden van het Amerikaanse Congres afgelopen week beelden getoond van slachtoffers van de gifgasaanval bij de Syrische hoofdstad Damascus van vorige maand. De beelden zijn zaterdag vrijgegeven door een bron bij de regering en werden onder andere getoond op nieuwszender CNN.

De beelden zijn opgenomen door tegenstanders van de Syrische president Bashar Assad en geverifieerd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, had de beelden aangevraagd bij de CIA. Haar commissie kreeg de video donderdag te zien.

De video is een compilatie van verschillende opnames die werden gemaakt na de aanval op 21 augustus. Te zien zijn mensen die ogenschijnlijk zijn omgekomen door de gifgasaanval. De slachtoffers liggen op de grond met schuim rond hun neus en verkleinde pupillen. In een van de opnames is een nog levend jongetje van een jaar of 7 te zien die op de grond ligt met stuiptrekkingen.

Volgens de Amerikaanse regering zit het regime van Assad achter de aanval. Washington vindt dat het gebruik van chemische wapens niet onbestraft mag blijven en wil een aanval op Syrische doelen uitvoeren. Hiervoor heeft de regering de toestemming van het Congres gevraagd, dat waarschijnlijk volgende week over de kwestie stemt.