Madrid, Istanbul en Tokyo strijden om Spelen 2020

Dit weekeinde wordt er vanuit Spanje, Turkije en Japan vol spanning naar het Argentijnse Buenos Aires gekeken. Het IOC beslist daar zaterdag of Madrid, Istanbul of Tokyo de gastheer wordt van de Olympische Zomerspelen van 2020. Alle drie de steden deden al eerder een gooi naar het organiseren van het grootste sportevenement ter wereld. Wie is de favoriet en wat zijn de voors en tegens van de drie kandidaten?

Tokyo

De Japanse hoofdstad is bij de bookmakers het hoogst aangeschreven en kreeg ook in een evaluatierapport van het IOC vrijwel alleen maar goede cijfers. Het belangrijkste minpunt was de gemiddeld hoge hotelprijs. Pluspunten waren onder meer compacte Spelen, een uitstekend openbaar vervoersysteem en veel ervaring met het organiseren van grote evenementen.

Een mogelijke negatieve factor is de kernramp in de centrale van Fukushima. De gouverneur van Tokyo probeerde onlangs de angst voor radioactieve straling al weg te nemen door er op te wijzen dat er in New York en Parijs net zoveel straling is als in zijn stad. Fukushima ligt 250 kilometer van de hoofdstad.

Tokyo, dat in 1964 al eens de Spelen organiseerde nadat het eerder al de niet afgewerkte Spelen van 1940 toegekend had gekregen, deed ook al een gooi naar de Spelen van 2016. Vier jaar geleden werd Tokyo, na Chicago, echter als tweede van vier kandidaatsteden weggestemd.

De laatste Zomerspelen in Azië waren die in Beijing in 2008. De Winterspelen van 2018 zijn echter in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Japan had in 1998 voor het laatst een Olympiade. Toen waren de Winterspelen in Nagano. In 1972 waren de Winterspelen in Sapporo.

Istanbul

De grootste stad van Turkije staat bij de bookmakers op de tweede plaats. Istanbul doet al voor de vijfde keer een poging om de Spelen te mogen organiseren. Twee keer werd de stad aan de Bosporus afgekeurd in de eerste evaluatie. Voor de Spelen van 2000 was Istanbul een van de vijf kandidaatsteden, maar viel het als eerste af. Acht jaar later werden de Turken vierde van de vijf kandidaatsteden.

In de evaluatie was de chaotische verkeerssituatie in Istanbul als belangrijkste minpunt gezien. Enkele voorgestelde verbeteringen werden volgens het IOC door de organisatie te positief ingeschat. Groot voordeel van het Turkse bid is de onvoorwaardelijke steun van de overheid. De Turkse regering ziet de Olympische Spelen als een prestigeproject en is er veel aan gelegen om Turkije als modern land af te spiegelen. De bevolking staat bovendien massaal achter de kandidatuur. Ook de economische groei die Turkije het afgelopen decennium doormaakte kan de balans positief door doen slaan.

De potentiële politieke instabiliteit is een zwak punt voor Turkije. De afgelopen zomer werd in Istanbul gekenmerkt door massaprotesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Het harde politieoptreden dat volgde schokte de wereld. Daar komt de escalerende oorlog in buurland Syrië nog bij.

Een reeks sportschandalen doen de Turkse kansen eveneens slinken. De afgelopen maanden werden onder meer tientallen Turkse atleten, gewichtheffers en worstelaars op doping betrapt. Het Turkse voetbal wordt bovendien al enkele jaren geteisterd door omkopingsschandalen. Als gevolg daarvan mogen Fenerbahçe en Besiktas de rest van het seizoen niet uitkomen in Europa.

Madrid

Madrid verloor de strijd om de Spelen van 2016 pas in de laatste stemronde van Rio de Janeiro. De Spaanse hoofdstad kreeg in de eerste stemronde zelfs nog de meeste stemmen, maar legde het uiteindelijk ruimschoots af. Voor de Spelen van 2012 was Madrid ook in de race. Toen werd de stad derde. In de tweede stemronde kregen de Spanjaarden toen de meeste stemmen.

Madrid heeft net als Tokyo vrijwel alle sporten in een klein gebied ondergebracht. Enige dissonant is het zeilen dat in Valencia zou moeten worden afgewerkt. Madrid hoeft niet veel nieuwe stadions te bouwen omdat het veel bestaande locaties moderniseert. Sommige stadions zouden dan echter slechts enkele maanden voor de Spelen af zijn, zodat het houden van testtoernooien vrijwel onmogelijk is.

De financiële crisis heeft bovendien zijn sporen achtergelaten in Spanje, wat mogelijk tot financieringsproblemen zou kunnen leiden. De bevolking heeft dan ook gemengde gevoelens. Na Istanbul is er het grootste enthousiasme, maar tegelijkertijd is er ook een stevige kritische houding.

Ook heeft Spanje de nodige problemen met doping. Het lukte Spanje niet om een enkele wielrenner die bij Operacio Puerto betrokken was te veroordelen. De Spaanse justitie leek daarnaast nauwelijks geïnteresseerd in de andere klanten van Eufemiano Fuentes die volgens de arts zelf uit onder meer het voetbal, tennis en boksen kwamen. Een verzoek om de in beslag genomen bloedzakken te mogen onderzoeken, werd tot veler verbazing door de Spaanse rechtbank afgewezen.