FOK!filmtip vd dag: If.... (1968)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 If.... 1

Vandaag valt er weer te kiezen uit een uitgebreid aanbod van films op de tv. Zo kunnen liefhebbers van rampenfilms terecht op RTL7 waarop om 20,00 uur de film 10.5 te zien. Voor de liefhebbers van de betere animatiefilms heeft SBS6 de beide Kung Fu Panda-films op het programma staan en liefhebbers van de betere actiefilms kunnen kiezen tussen Source Code (20.00 uur op RTL5), Mercury Rising (22.00 uur op RTL5) en Law Abiding Citizen (22.00 uur op Veronica). Voor de FOK!filmtip van de dag moeten we echter weer bij de Vlaamse buren van Canvas op bezoek. Op die zender is namelijk om 22.55 uur de film If.... van Lindsay Anderson te zien.

 If.... 2

In If.... draait het om de rebelse student Mick Travis (Malcolm McDowell). Mick zit op een strenge Engelse kostschool maar verzet zich, samen met zijn vrienden Johnny (David Wood), Wallace (Richard Warwick), Bobby Philips (Rupert Webster) en 'The Girl' (Christine Noonan), tegen de dictaturiale regels. Als de oudere studenten, die de regels moeten handhaven, niet meewerken ontstaat er al snel een situatie die bloedig dreigt te eindigen.

If.... 3

If.... was de debuutfilm van Malcolm McDowell, een acteur die wereldberoemd zou worden in de film A Clockwork Orange. Met haar verwijzingen naar anti-Vietnam demonstraties, Mao en Che Guevara mag de film gedateerd overkomen, het thema in deze film kunnen we eigenlijk best tijdloos noemen. Want generatieconflicten zijn van alle tijden en zullen er ook altijd wel blijven. Ben je dus in de stemming voor een heerlijk absurdistische film, dan mag je dit zelden vertoonde pareltje eigenlijk niet missen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!