Fiscus int 4 miljoen via kentekenscans

Het scannen van nummerplaten en het aan de kant zetten van bestuurders met een belastingschuld heeft de fiscus dit jaar tot 1 augustus vier miljoen euro opgeleverd. Daarnaast zijn zesduizend auto's van mensen die hun schulden niet konden of wilden betalen in beslag genomen. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag bekendgemaakt.

Over heel vorig jaar werd op deze manier vijf miljoen euro binnengehaald. Omdat na het meetpunt begin augustus nog enkele maanden te gaan zijn, verwacht een woordvoerder van de Belastingdienst dat dit bedrag dit jaar wordt overtroffen.

De staatssecretaris maakte de cijfers bekend bij een controle van de Belastingdienst in Den Haag. Bij de acties wordt apparatuur ingezet die automatisch nummerborden leest en nagaat of de eigenaar van de betreffende auto nog een belastingschuld heeft openstaan. Wie ondanks meerdere herinneringen nog een schuld open heeft staan, wordt aan de kant gezet. De automobilist mag vervolgens kiezen: direct betalen of de auto inleveren.

Bij de acties wordt meestal samengewerkt met de politie, de RDW, de transportinspectie en de douane. Met de automatische nummerplaatherkenning wordt ook onder meer gecontroleerd of voor auto's die op de weg zijn wel belasting is betaald.