Syrië stuurt versterkingen naar christelijk dorp

De Syrische regering heeft versterkingen gestuurd naar een christelijk dorp ten noorden van Damascus waar het leger al enkele dagen in gevechten met rebellen is verwikkeld. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gezegd.

Het regime heeft tanks en andere pantservoertuigen naar Maaloula gestuurd, aldus het Observatorium. Ze zijn het dorp, dat vooralsnog in handen is van milities die gelieerd zijn aan het regime, niet binnengetrokken.

Strijders van de aan Al-Qaida gelieerde groep Jabhat al-Nusra voeren de aanval op Maaloula aan. Ze drongen het dorp woensdagnacht binnen, nadat een van hen zich had opgeblazen bij een controlepost van het leger. Donderdag trokken de rebellen zich echter terug. Sindsdien wordt er rondom het dorp gevochten.

Volgens de oppositie hebben ook strijders van het Vrije Syrische Leger (FSA), de losjes georganiseerde strijdkracht van de oppositie, meegevochten rondom Maaloula. Volgens de oppositie hebben FSA-strijders 'twee controleposten van het regime' bij Maaloula vernietigd en hebben ze zich donderdag teruggetrokken.