Voorbeschouwing WK-kwalificatie in Europa

Vanavond worden er in de hele UEFA-zone, van Kazachstan tot Noorwegen, weer WK-kwalificatiewedstrijden gespeeld. FOK!sport blikt vooruit op de wedstrijden per groep en kijkt welke landen zich vanavond weer een stapje dichterbij het Wereldkampioenschap in Brazilië kunnen brengen.

Groep A
België heeft de touwtjes in groep A stevig in handen en heeft eigenlijk alleen nog maar van Kroatië te duchten. De Rode Duivels hebben drie punten voorsprong op de Kroaten en maar liefst twaalf op nummer drie Servië, dat praktisch gezien uitgespeeld lijkt. Met nog drie wedstrijden te gaan is hun achterstand van negen punten op hun noorderbuur op het eerste gezicht te groot. Vanavond speelt Servië nog wel thuis tegen Kroatië. Wales, Schotland en Macedonië zijn sowieso al uitgespeeld.

Ook qua doelsaldo gaat het de Belgen voor de wind. Met een positief saldo van elf hebben zij vijf doelpunten voorsprong op hun naaste concurrent, die vanavond dus een zware kluif krijgt in Belgrado. De Belgen gaan ondertussen in Schotland proberen om aan hun doelsaldo te werken. Mocht Kroatië verliezen en België winnen, lijkt de ploeg van Marc Wilmots zo goed als zeker van deelname aan het WK. Een gat van zes punten en een nog beter doelsaldo is vrijwel onoverbrugbaar.

Groep B
Drie ploegen doen er nog mee om directe kwalificatie in deze groep. Hoewel ook Denemarken en Armenië theoretisch gezien nog kans maken op het felbegeerde rechtstreekse ticket, gaat die strijd vooral tussen Italië, Bulgarije en Tsjechië. De Italianen hebben met veertien punten de beste papieren, gevolgd door Bulgarije met tien en Tsjechië met negen.

Het doelsaldo van Italië en Bulgarije is nagenoeg gelijk, dus het kan nog erg spannend worden als de Bulgaren dichterbij weten te komen. Vanavond staan de concurrenten in Palermo tegenover elkaar. Voor de Italianen biedt deze wedstrijd de mogelijkheid om een gat te slaan, maar dat zal allesbehalve makkelijk worden. In Sofia werd het nog 2-2. Bij opnieuw een gelijkspel kunnen de Tsjechen goede zaken doen, want zij nemen het thuis op tegen Armenië. Daarvan werd de uitwedstrijd nog met 3-0 gewonnen.

Groep C
Onze oosterburen gaan met zestien punten aan de leiding in deze groep, maar hebben maar liefst drie achtervolgers op vijf punten afstand; Oostenrijk, Zweden en Ierland. Vanavond kunnen al deze ploegen goede zaken doen, want zij spelen allemaal onderlinge wedstrijden. De Duitsers nemen het in München op tegen Oostenrijk, waarbij zij zich bij winst alvast van één concurrent kunnen ontdoen.

De Ieren en Zweden kunnen in Dublin bepalen wie er eventueel in het kielzog van de Duitsers blijft. De vorige wedstrijd tussen de landen eindigde nog in 0-0. Kazachstan en de Faeroër-eilanden zijn al helemaal uitgespeeld. Alleen Kazachstan pakte nog een puntje.

Groep D
Nederland kan zich vanavond praktisch gezien al plaatsen voor het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal is als enige land in de Europese kwalificatiezone nog zonder puntverlies en kan plaatsing eigenlijk niet meer ontgaan. Als Oranje vanavond wint van Estland, kunnen de volgende wedstrijden vrijwel schriftelijk worden afgedaan. Hongarije staat nu nog op een tweede plek, op zeven punten van Nederland, en wacht vanavond een zware wedstrijd in Roemenië. Nederland heeft een veel beter doelsaldo, een verschil van maar liefst dertien doelpunten.

Van de overige landen heeft alleen Turkije nog een kansje om mee te doen met het WK. Estland en Andorra zijn vrijwel zeker uitgespeeld.

Groep E
Zwitserland gaat aan de leiding in Groep E, waar het met respectievelijk vier en vijf punten voorsprong op directe concurrenten Albanië en IJsland niet lijkt te hoeven vrezen dat die koppositie in gevaar komt. De twee voetbaldwergen profiteren van het sukkelen van Noorwegen, dat nog geen potten heeft kunnen breken in deze kwalificatiereeks.

Met zes punten achterstand op de Zwitsers kunnen de Noren het tij echter nog steeds keren, maar dan moeten zij vanavond in het hoge noorden wel winnen van Cyprus. Zwitserland neemt het thuis op tegen IJsland, terwijl Albanië naar Ljubljana afreist om tegen Slovenië aan te treden. De Slovenen staan op zes punten in de groep en zijn theoretisch nog niet uitgevoetbald.

Groep F
Ondanks de niveauverschillen is groep F tot nog toe de spannendste groep van de kwalificatiereeks. Hoewel Portugal met veertien punten verwacht aan kop gaat, hebben zowel Rusland als Israël een wedstrijd minder gespeeld, en staan zij op slechts twee en drie punten achterstand. Rusland ontvangt vanmiddag Luxemburg, terwijl Portugal in Belfast zal proberen om de koppositie in handen te houden tegen Noord-Ierland.

Israël speelt pas morgen, wanneer Azerbeidzjan wordt verwacht in Tel Aviv. Dat land is samen met Luxemburg al min of meer uitgevoetbald. Noord-Ierland mag nog hopen op een groot wonder.

Groep G
Bosnië-Herzegovina gaat aan de leiding in wat qua deelnemende landen wellicht één van de meest kleurloze groepen uit deze kwalificiatiereeks is. De Bosniërs hebben met zestien punten drie punten voorsprong op nummer twee, Griekenland, en zeven punten op nummer drie, Slowakije. Litouwen, Letland en Liechtenstein maken de groep compleet, maar kunnen het WK wel vergeten.

Slowakije kan vanavond proberen om het gat met Bosnië-Herzegovina te verkleinen. De twee ploegen staan in de Balkan tegenover elkaar. Griekenland mag in Liechtenstein aan het doelsaldo proberen te werken.

Groep H
Montenegro gaat met veertien punten verrassend aan de leiding in groep H, maar naaste concurrent Engeland heeft een wedstrijd minder gespeeld en staat op slechts twee punten achterstand. Ook van Oekraïene hebben de Montenegrijnen veel te duchten; zij staan op slechts drie punten, en ook zij hebben een wedstrijd minder gespeeld.

De Oekraïeners staan vanavond tegenover San Marino, dat al 29 doelpunten om de oren kreeg, het meeste van alle landen in de kwalificatiereeks. Engeland lijkt aan Moldavië ook geen zware kluif te hebben. Montenegro heeft dus een overwinning nodig vanavond, en kan in dat geval meteen concurrent Polen, die vijf punten achter hen staat, afschrijven.

Groep I
In de enige groep met vijf ploegen gaat Spanje niet geheel verrassend aan de leiding. De Spanjaarden hebben desondanks slechts één puntje voorsprong op nummer twee Frankrijk. Vanavond spelen de Spanjaarden in Finland tegen de nummer drie van de groep, die op vijf punten van de koploper staat.

Frankrijk gaat op bezoek in Tbilisi, waar Georgië wacht. Het land uit de Kaukasus is samen met Wit-Rusland al vrijwel uitgespeeld.