Verdachte Kasteelmoord mag uitgeleverd aan België

Een Nederlander die wordt verdacht in de zogenoemde Kasteelmoord mag worden uitgeleverd aan België. De rechtbank in Amsterdam zag geen reden de Zeeuw niet uit te leveren voor de moord in het Belgische Wingene.

De verdediging had aangevoerd dat de verdachte niet moet worden uitgeleverd omdat hij in België levenslang zou kunnen krijgen zonder zicht op vervroegde vrijlating. Als daar helemaal geen zicht op is, kan dat reden zijn om iemand niet over te leveren. In theorie kan de Belgische koning besluiten iemand vrij te laten, maar er zijn plannen om de koning dat recht af te nemen.

De rechter stelt echter dat naar de situatie zoals die nu is moet worden gekeken. "Het is niet aan de rechtbank om vooruit te lopen op een eventuele schrapping van het genaderecht van de Belgische koning", staat in het vonnis. Daarom mag de man worden uitgeleverd.

De kasteelmoord draait om de moord op kasteelheer Stijn Saelens begin vorig jaar. Zijn vrouw trof bij thuiskomst in het kasteel in Wingene, onder Brugge, een plas bloed, een kogelhuls en sleepsporen aan. In februari werd zijn lijk gevonden. Saelens bleek te zijn doodgeschoten.

De Zeeuw zou als tussenpersoon hebben gefungeerd die de huurmoordenaars ronselde. Hij wordt volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws gezien als 'de ontbrekende schakel'. D.C. zou al jaren een boezemvriend zijn van Pierre S., de organisator van de moord. Eerder werd een andere Nederlander, Tinus van W., aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. Hij kwam in juni op borgtocht vrij.