Oorlogsmedaille van Deense dog geveild

Een Britse medaille die in 1941 werd toegekend aan een Deense dog omdat ze een bom had gedoofd door er op te plassen is in Groot-Brittannië geveild voor ruim dertienhonderd euro, meldt de BBC. De medaille, een Blauw Kruis, werd gevonden in een huis dat vroeger in het bezit was van een familielid van de eigenaar van oorlogsheld Juliana. Ook werd een portret van de heldhaftige viervoeter gevonden.

Een brandbom van de Duitse Luftwaffe viel tijdens de Tweede Wereldoorlog op het huis van Juliana's baas. Op een plakaat dat bij de medaille hoort staat beschreven hoe Juliana in actie kwam en de bom onschadelijk wist te maken. "Dit was een Deense dog met een grootse blaas", zei veilingmeester Philip Taubenheim.

Het was overigens niet de enige medaille die Juliana kreeg opgespeld. In 1944 kreeg de onversaagde hond nog een Blauw Kruis omdat ze haar baasje waarschuwde toen er brand was uitgebroken in zijn schoenenwinkel.

Ondanks haar tomeloze moed overleed Juliana in 1946. "Het is tragisch, ze werd vergiftigd", zei Taubenheim. "Iemand deed iets giftigs door de brievenbus en ze stierf."

Het Blauwe Kruis was oorspronkelijk een medaille die werd toegekend aan legerpaarden in de Eerste Wereldoorlog. Later werden de regels opgerekt zodat ook andere onbevreesde dieren konden worden onderscheiden.