Oplossing voor vingerafdrukweigeraar aanstaande

Het kabinet werkt aan een oplossing voor mensen die uit principe weigeren hun vingerafdruk voor een paspoort of identiteitskaart af te geven. Er ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer waardoor mensen een identiteitskaart kunnen krijgen zonder dat een vingerafdruk nodig is, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag.

De bewindsman reageert op de oproep van Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer om snel met een oplossing te komen voor deze groep mensen. Die komen nu in de problemen bij het regelen van de simpelste zaken, zoals het ophalen van pakketjes of het openen van een bankrekening bij het postkantoor.

Plasterk wil deze groep tegemoetkomen, maar daarvoor moet wel de wet worden gewijzigd, zei hij voor de camera van de NOS. Er ligt al een wetsvoorstel in de Kamer en de minister denkt dat het nu 'redelijk vlot' kan worden geregeld.

Met een id-kaart kunnen mensen alleen binnen Europa reizen. Voor andere bestemmingen blijft een paspoort nodig, met daarop een vingerafdruk. Daar kan Plasterk niets aan doen, zei hij. "Wij kunnen andere landen niet dwingen mensen toe te laten wanneer die zich niet naar hun maatstaven identificeren."