Samir A. komt op vrije voeten

Samir A. komt vrijdag op vrije voeten. Hij heeft er twee derde van zijn straf van negen jaar op zitten voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Justitie wilde dat A. nog een jaar langer vast zou blijven omdat hij niet aantoonbaar zou zijn 'gederadicaliseerd'. De rechtbank in Rotterdam besloot echter anders, waardoor A. vrijdag voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld.

Welke bijzondere voorwaarden het OM verbindt aan het op vrije voeten stellen van de 27-jarige A. maakt justitie vrijdag bekend. Het OM zei eerder te willen dat Samir A. Nederland gedurende vier jaar niet mag verlaten, en vroeg de rechtbank in Rotterdam onder meer over deze bijzondere voorwaarde een advies uit te brengen. Mede om snel uitspraak te kunnen doen, gaf de rechtbank vorige week echter alleen aan dat het OM die voorwaarde nog eens onder de loep moet nemen.

A. werd in oktober in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie nog aangehouden. Hij schreef in het geheim briefjes aan een medegevangene en zou daarbij hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen. Justitie liet in april echter weten hem niet te vervolgen voor het treffen van nieuwe voorbereidingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

In juni werd bekend dat A. in zijn cel de beschikking had over een smartphone, die in een geprepareerd conservenblik was verstopt. A. kreeg tijdens zijn detentie veertien keer een disciplinaire straf opgelegd omdat hij de huisregels had overtreden.

Justitie heeft er geen vertrouwen in dat A. is afgestapt van zijn radicale ideeën en acht de kans op herhaling reëel. "Uit niets blijkt dat hij op dit moment wezenlijk anders tegen het plegen van terroristische aanslagen aankijkt dan ten tijde van zijn veroordelingen", aldus justitie vorige week na de uitspraak.

De rechtbank vond de argumenten van de officier van justitie echter niet overtuigend waardoor Samir A. nu voorwaardelijk vrijkomt. De reclassering en de directeur van de Rotterdamse gevangenis De Schie, waar A. zijn straf uitzat, adviseerden ook hem voorwaardelijk op vrije voeten te stellen.

Hoe laat, hoe en waar Samir A. exact vrijkomt, wilde een woordvoerder van justitie donderdag niet kwijt.