Vermeulen ziet Servië als favoriet bij EK Volleybal

Voor Gido Vermeulen is Servië de grote favoriet om het Europees kampioenschap volleybal. Dat zei de bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen donderdag in Halle tijdens een bijeenkomst met de coaches van de vier teams uit groep A. Nederland begint met een duel tegen Turkije.

"Servië zie ik als favoriet. Ze hebben niet alleen een ijzersterke basis maar ook een sterke bank. Daarnaast is Duitsland, op eigen grond, ook een voorname kandidaat", aldus Vermeulen. De bondscoach heeft zin in het toernooi na een lange en intensieve voorbereiding. "We hebben oefenstages gehad tegen de topteams van de wereld, met Brazilië, Italië en Japan en vervolgens de Grand Prix gespeeld tegen opnieuw de wereldtop. Dat was een goede leerschool want we zijn aan de slag gegaan met een sterk verjongde ploeg."

Caroline Wensink en Debby Stam zijn niet van de partij vanwege blessures. "Maar ik ben erg tevreden over de ontwikkeling van de nieuwe speelsters. Halverwege is ook Manon Flier weer aangehaakt en zij is er nu weer helemaal bij, gretig en fit."

Oranje heeft het niet getroffen met de loting. Vermeulen: "Duitsland en Turkije zijn gelijk twee kandidaten voor de Europese titel. Spanje ken ik natuurlijk goed omdat ik daar coach van was voordat ik Oranje overnam. De groepsfase zal een hele strijd worden. Maar als we dat overleven, ziet het er wat beter uit."