Odfjell vernietigde mogelijk dossiers

Odfjell heeft mogelijk dossiers over nog niet gemelde incidenten vernietigd. De directeur van de Rotterdamse vestiging van het Noorse tankopslagbedrijf Theo Olijve zei donderdag in het televisieprogramma EenVandaag signalen te hebben gehoord dat rapporten zijn vernietigd. Hij noemt dit onacceptabel. "Ik weet niet wat ik niet weet op dit moment."

Het tankopslagbedrijf in het Botlekgebied kent een lange geschiedenis van veiligheidsovertredingen. Het bedrijf werd uiteindelijk vorig jaar stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.

Begin vorige maand liet Odfjell weten te onderzoeken of het bedrijf in het verleden nog meer incidenten heeft verzwegen, nadat Eenvandaag naar buiten kwam met het nieuws dat de onderneming in 2009 een incident verzweeg met het uiterst giftige en brandbare methanol. Maandag meldde Odfjell bij de milieudienst DCMR incidenten uit de periode tussen 2000 en 2010 die eerder mogelijk niet of niet volledig zijn doorgegeven.

Het gaat hierbij volgens Olijve om kleine branden die tijdens laswerkzaamheden zijn ontstaan en kleine lekkages, maar ook om een aanzienlijk brandstoflek. "Er is ook een brandbaar mengsel in ons riool terecht gekomen waardoor er een riooldeksel naar boven is geplopt. Ik kan niet nagaan of we dit ooit gemeld hebben", aldus de pas aangetreden directeur.

De toezichthouder DCMR is gevraagd te toetsen in hoeverre de incidenten in het verleden daadwerkelijk niet of niet volledig zijn gemeld. Het bedrijf stelt donderdag in een verklaring dat het het huidige beleid van de Rotterdamse vestiging is alle ongewone voorvallen direct te melden bij het bevoegd gezag.

Olijve ziet in de bedrijfscultuur bij Odfjell een groot probleem, zegt hij. "Ik maak me zorgen over onze bedrijfscultuur, prioriteit op gebied van veiligheid is absoluut onvoldoende, de veiligheidscultuur is onvoldoende, dat is de reden dat ik hier zit. Veiligheidscultuur verander je niet in een dag."

De directeur heeft naar eigen zeggen het personeel opgeroepen dat als ze nog incidenten hebben, deze dan alsnog te melden. "Zijn die nu niet meegenomen, dan ga ik die alsnog melden." Volgens hem heeft het geen toegevoegde waarde voor het bedrijf de mond te houden; incidenten komen toch wel naar boven. "Wees eerlijk en transparant tegenover je omgeving."