AEX sluit hoger op woorden Draghi

Het Damrak is donderdag in het groen gesloten op de woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi. De AEX steeg 0,5 procent en sloot op 369,95 punten. Ook elders in Europa domineerde het groen de koersenborden. De winsten liepen op van 0,5 procent op de Duitse beurs tot 0,9 procent in Londen.

De Europese Centrale Bank liet donderdag weten de rente conform de verwachting te handhaven op het historische lage niveau van een half procent. Tijdens de maandelijks persconferentie in Frankfurt herhaalde Draghi dat de ECB de rente voor langere tijd laag zal houden of zelfs verder kan verlagen.

De grootste stijger in de AEX was Air France-KLM met een koerswinst van 4,9 procent. Daarmee herstelde Air France-KLM van de verliezen eerder deze week. De luchtvaartmaatschappij komt vrijdag voorbeurs met de vervoerscijfers over juli.

Ook PostNL en TNT Express hadden donderdag de wind in de rug, met dagwinsten van 2,2 en 1,8 procent. ASML dikte 1,0 procent in waarde aan na een positiever oordeel van kredietbeoordelaars Fitch en Moody's over de vooruitzichten voor het Veldhovense bedrijf.

SBM Offshore was met 1,0 procent de grootste daler, na een verlaging van het advies door Nomura naar Reduceren. SBM meldde tevens opnieuw vertraging te hebben ondervonden bij het opleveren van het project Deep Panuke. Het afronden kost opnieuw een paar weken extra, maar brengt volgens analist Quirijn Mulder van ING geen extra risico's met zich mee.

KPN kende ook een moeilijke dag. Een woordvoerder van eurocommissaris Joaquín Almunia bevestigde woensdagavond tegenover ABM Financial News dat de Europese Commissie de overname van KPN 's E-Plus door Telefónica Deutschland nog niet heeft goedgekeurd.

Donderdag meldde De Telegraaf daarnaast dat KPN hard in botsing is gekomen met grootaandeelhouder América Móvil over garanties die de Mexicanen moeten afgeven bij een overname. Volgens de krant neemt de kans op een succesvolle overname met de dag af. KPN leverde 0,8 procent aan beurswaarde in.

De grootste stijger binnen de AMX-index was Heijmans met een koerswinst van maar liefst 4,5 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst ontbrak.

Verder won Vastned in de Midkap 1,4 procent. Het bedrijf verkocht een belang van vijftig procent in het Houtense winkelcentrum Het Rond aan mede-eigenaar Altera Vastgoed. Financiële details van de transactie werden niet bekendgemaakt.

Bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde Wall Street hoger. De Dow Jones Index won 0,1 procent op 14.952,25 punten. De breder samengestelde S&P500 Index koerste 0,2 procent hoger en techbeurs Nasdaq won 0,3 procent.