[Vuelta] Gilbert boekt eindelijk zege in regenboogtrui

Philippe Gilbert heeft eindelijk zijn eerste overwinning in de regenboogtrui geboekt. De Belg, die bijna een jaar geleden in Limburg wereldkampioen werd, won de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje met finish in Tarragona. De rode leiderstrui blijft om de schouders hangen van Vincenzo Nibali.

Gilbert had in de laatste kilometer als enige een antwoord op een versnelling van Edvald Boasson Hagen. De renner van BMC overvleugelde de Noor en had zelfs nog tijd om een zegegebaar te maken. Vrijdag greep Gilbert nog net naast de ritzege. Hij werd toen afgetroefd door de Tsjech Zdenek Stybar.

Romain Zingle, Cédric Pineau en Fabricio Ferrari zorgden voor de traditionele vlucht van de dag. Het peloton gaf de Belg, de Fransman en de Uruguayaan echter niet veel ruimte en rekende ze op twintig kilometer van de streep in. De lastige slotkilometer bleek vervolgens op het lijf geschreven van Gilbert, die nu in totaal vijf ritzeges in de Vuelta op zijn palmares heeft staan.

Nicolas Roche pakte onderweg twee bonificatieseconden en kruipt zo iets dichter bij Nibali. Het verschil tussen de Italiaan en de Ier bedraagt nu 31 seconden. Alejandro Valverde en Chris Horner staan op 46 seconden derde en vierde.