'Schreeuw niet tegen adolescent'

Vrijwel iedereen, zeker ouders van jonge adolescenten, zal wel eens de neiging gehad hebben om een irritante kutpuber van vet te geven. Nieuw onderzoek suggereert dat dat niet zo verstandig is: 'strenge verbale discipline' laat z'n sporen na - en niet op een goede manier.

'Strenge verbale discipline' omhelst in de definitie van de onderzoekers alle verbale communicatie die 'een kind emotionele pijn of ongemakken brengt in een poging om gedrag te corrigeren of te controleren. In praktijk betekent dat alles van schreeuwen tot beledigen en vernederen.

De onderzoekers pasten dit criterium toe op de opvoedtechnieken van zo'n duizend families met pubers van 13 jaar oud. Van de families gebruikte ongeveer 90% wel eens strenge verbale discipline. Vanzelfsprekend kregen pubers met gedragsproblemen als misdraging op school, liegen, stelen en vechten vaker te maken met strenge verbale discipline.

Maar het effect bleek ook omgekeerd te werken: pubers die aangepakt werden met strenge verbale discipline, gingen meer gedragsproblemen vertonen. Dit komt volgens de onderzoekers doordat de vijandigheid van de ouders gevoelens van woede, irriteerbaarheid en opstandigheid veroorzaken. Daarnaast hadden ze meer symptomen van depressie.

"Het idee dat strenge discipline zonder gevolgen is zodra er een sterke band is tussen ouder en kind - dat de adolescent zal begrijpen dat ze het doen omdat ze van hem houden - is fout omdat de warmte van de ouders de effecten van de strenge verbale discipline niet vermindert", zegt onderzoeksleider Ming-Te Wang. Volgens hem is de conclusie dan ook duidelijk: "Strenge verbale discipline lijkt slecht te zijn in alle omstandigheden."

Spaar je puber en doe als Hans Teeuwen:
begin eerder met de strenge verbale discipline.